Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen en antwoorden. Zit jouw vraag er niet bij, neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Wat is een leerbaan?

In een leerbaan werk je bij een bedrijf én volg je een opleiding. Het bedrijf waar je werkt en leert, is een erkend leerbedrijf. Je kunt kiezen voor de volgende leerbanen:

  • De beroepsbegeleidende leerweg ( BBL)
  • De beroepsopleidende leerweg ( BOL)
  • Een combinatie van BBL en BOL

Waarom een leerbaan?

Een goede opleiding wordt steeds belangrijker voor het vinden én houden van werk. Door een leerbaan leer je een bepaald beroep in de praktijk, waardoor je meer kansen krijgt op de arbeidsmarkt.  Veel werkzoekenden en werkenden ontbreekt het hieraan. Ook mensen zonder diploma en met een taalachterstand kunnen door een leerwerktraject hun kansen op werk verbeteren. Klik hier voor een overzicht van de leerbaanvacatures. 

Kan ik een diploma behalen via een leerbaan?

Je kan een (erkend) diploma behalen door te werken en te leren. Eem MBO en HBO opleiding kennen beiden een een aantal praktijkuren (BPV) die onderdeel uitmaken van het proces tot diplomering. Een MBO BBL opleiding leidt op tot een volledig erkend diploma vanuit OCW. Daarnaast is er de mogelijkheid om branche erkende certificaten te behalen door te leren en te werken.

Wanneer je solliciteert voor een betaalde baan en kun je ook bewijzen wat je hebt geleerd, dan maak je meer kans om aangenomen te worden. Misschien is een Ervaringscertificaat (EVC) iets voor jou?  Het ervaringscertificaat geeft inzicht van wat je nu weet en kunt. Om dat te bepalen wordt gekeken naar wat je in de praktijk hebt bijgeleerd. Jouw Ervaringscertificaat is dus, naast je eventuele diploma’s, het bewijs van jouw kwaliteiten. Klik hier voor meer informatie over het EVC. 

Hoe verloopt een leerwerktraject?

In een leerbaan werk je bij een bedrijf én volg je tegelijkertijd een opleiding. Hoe lang je leerwerktraject duurt, is afhankelijk van het niveau van de opleiding die je volgt. Als het leerwerktraject goed verloopt, krijg je een tijdelijk contract van minimaal anderhalf jaar. De werkgever biedt je dan een contract met reguliere arbeidsvoorwaarden en betaalt je volgens de collectieve arbeidsovereenkomst (cao), schaal 1. Heeft de werkgever tijdens deze contractperiode een vacature, dan ben je kandidaat voor deze functie. Na afloop van de tijdelijke contractperiode kun je een vast contract krijgen, met reguliere arbeidsvoorwaarden.

Wat kan ik verwachten van het leerbedrijf?

Een leerbedrijf is officieel verantwoordelijk voor de uitvoering van de beroepspraktijkvorming van jouw opleiding.Een leerbedrijf moet voldoen aan een aantal voorwaarden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW).

  • Je krijgt een werkplek die past binnen de dagelijkse bedrijfsvoering. Bovendien kun je het beroep uitoefenen waarvoor je een opleiding volgt. Je kunt (een belangrijk deel van) de opdrachten doen die je nodig hebt om je opleiding met succes af te ronden.
  • Je krijgt begeleiding van een praktijkopleider. Een praktijkopleider heeft vakinhoudelijk gezien minimaal het opleidingsniveau waarvoor hij of zij jou opleidt. Verder is de praktijkopleider in staat vakkennis op een goede manier over te dragen. Deze zogenoemde onderwijsvaardigheid kan de praktijkopleider aantonen, bijvoorbeeld aan de hand van relevante diploma’s, certificaten of ervaring.
  • Het leerbedrijf houdt regelmatig contact met het onderwijsinstituut. Zo blijft het bedrijf op de hoogte van het verloop van jouw praktijkopleiding.
  • Je wordt op een gestructureerde manier opgeleid. Bijvoorbeeld met behulp van een praktijkleerplan of begeleidingsinstrument.
  • Het leerbedrijf maakt tijd, ruimte en middelen voor je vrij.
  • Het leerbedrijf laat zich bij de praktijkopleiding ondersteunen door een consulent van een kenniscentrum.

Hoe kan ik mijn opleiding betalen?

In de bijlage staan een aantal mogelijkheden op een rijtje die je als werkzoekende , werknemer of scholier kan inzetten voor de bekostiging van je opleiding.

Financiële regelingen Leren en Werken voor werkzoekenden

Stel jouw vraag

We streven ernaar jouw vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden

 

share sharelinkedin