Soms lukt het niet om werk te vinden in je oude beroep of wil je graag werken in een nieuw beroep. Je ziet wel andere leuke banen, maar door onvoldoende of een niet sluitende opleiding kom je daarvoor niet in aanmerking. Dan is de combinatie van leren en werken wellicht iets voor jou.

Wat is een leerbaan?

Met een leerbaan combineer je werken met een opleiding.  Leerbanen zijn gekoppeld aan opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of het hoger beroepsonderwijs (hbo). In een leerbaan werk je bij een bedrijf én volg je een opleiding. Het bedrijf waar je werkt en leert, is een erkend leerbedrijf. Meestal ga je 1 dag per week naar school. De andere dagen werk je op basis van een arbeidscontract. Je kunt kiezen voor de volgende leerbanen:

Meestal moet je zelf op zoek naar een leerbaan bij een officieel erkend leerbedrijf. Je solliciteert dan bij een werkgever. Je kunt ook terecht bij een uitzendbureau of een brancheorganisatie en je kunt natuurlijk ons overzicht met leerbanen in de regio Zaanstreek Waterland bekijken. 

Bekijk beschikbare leerwerkbanen 

 

Voordelen van een leren en werken

Door een leerbaan leer je een bepaald beroep in de praktijk, waardoor je meer kansen krijgt op de arbeidsmarkt. Een goede opleiding wordt steeds belangrijker voor het vinden én houden van werk. Veel werkzoekenden en werkenden ontbreekt het hieraan. Ook mensen zonder diploma en met een taalachterstand kunnen door een leerwerktraject hun kansen op werk verbeteren. Wil je weten of leren en werken iets voor jou is? Kom dan naar de voorlichtingsbijeenkomsten die we maandelijks organiseren. Bekijk de agenda van onze bijeenkomsten.

Wil je weten welke stappen je kunt nemen, lees dan onze uitleg over een leerwerkbaan zoeken. Je weet wat je wilt en je hebt nog vragen over de combinatie leren en werken? Stel je vraag aan ons.

 

share sharelinkedin