De afkorting BBL staat voor: Beroeps Begeleidende Leerweg. Dat houdt in dat je werkend leert. Je gaat daarbij meestal één dag in de week naar school. Daarnaast werk je 4 dagen in de week bij een bedrijf. Doordat je werken en leren combineert kun je de theorie die je op school krijgt gelijk toepassen in de praktijk. De meeste mensen die kiezen voor het volgen van een BBL opleiding willen zo snel mogelijk aan het werk en kiezen daarom voor deze manier van leren.
Er zijn drie punten belangrijk bij het krijgen van een BBL-plek:
- Je vindt een “leerling-baan” of je weet een werkgever ervan te overtuigen dat jij met de juiste opleiding een meerwaarde bent voor het bedrijf. Met andere woorden: Je vormt de vacature om tot “leerling-vacature” op basis van een arbeidsovereenkomst.
- Er is een passende opleiding beschikbaar.
- De werkgever is “erkend leerbedrijf”
Arbeidsovereenkomst BBL
Voordat je met een BBL opleiding kunt beginnen moet je een arbeidsovereenkomst hebben met een bedrijf. Tussen de school, het bedrijf en jou wordt een praktijkovereenkomst gesloten. Hierin staan wat de rechten en plichten zijn van alle betrokken partijen. Wanneer je een BBL opleiding volgt hangt je salaris onder andere af van hoeveel uren je werkt en de branche waarin je werkt. In de opleidingsperiode, op de BBL opleiding, zul je nog niet het volledige salaris verdienen dat je gaat verdienen met het beroep. In de meeste gevallen betaalt het bedrijf/ de organisatie ook de kosten van je studie. Nadat je de BBL opleiding hebt afgerond kun je echt geld gaan verdienen en zul je een salaris krijgen dat bij je functie past.
Erkend Leerbedrijf
Het bedrijf waar jij werkt naast het volgen van de BBL opleiding wordt een leerbedrijf genoemd. Dit leerbedrijf moet erkend zijn door een kenniscentrum. Een erkend leerbedrijf voldoet aan de kwaliteitscriteria en eisen van een brancheorganisatie. Een voorbeeld van een eis is dat er goede begeleiding is bij je leerbedrijf. Dit zorgt ervoor dat de begeleiding jou kan voorzien van de kennis en vaardigheden die je moet beheersen bij de uitoefening van je vak. Een overzicht van erkend leerbedrijven kunnen je vinden via de site van SBB
Opleiding en Duur van de opleiding
Het grootste deel van de BBL-opleidingen is gebaseerd op het Middelbaar Beroeps Onderwijs(MBO) en kent 4 niveau’s. De duur van je opleiding hangt af van het niveau dat je gaat volgen.
- MBO-1: Eenvoudige uitvoerende werkzaamheden zoals een winkelassistent of assistent-bakkers. Duur: ½ jaar -1 jaar.
- MBO-2: Uitvoerende werkzaamheden zoals een kapper of autotechnicus. Duur: 2-3 jaar 3.
- MBO-3: Volledig zelfstandige uitvoering van werkzaamheden zoals een Verzorgende of 1e Monteur. Duur: 2-3 jaar
- MBO-4: Volledig zelfstandige uitvoering van werkzaamheden zoals een Filiaalleider. Duur: 3-4 jaar
Meer informatie:
Wil je weten of leren en werken op basis van BBL iets voor jou is? Kom dan naar een van de voorlichtingsbijeenkomsten Leren en Werken die we maandelijk organiseren.
Wil je direct kijken naar het actuele leerwerkaanbod in de regio Zaanstreek?