Datum 22 juni 2021 - 12:29
Door Rosalie Smit
Reacties 0

Edam, Nederland – juni 2021 – Het Regio College Zaandam heeft voor het eerst praktijkverklaringen uitgereikt aan twee productiemedewerkers  van Boon Edam. Een uniek concept, want Boon Edam collega’s Jan-Thije de Jong en Pieter Attema  hebben hiermee hun eerste landelijk erkend getuigschrift ontvangen dat is gebaseerd op hun functieprofiel, werkervaring en een daarbij passend kwalificatiedossier mbo-niveau 2.

Kansen voor grote groep zonder startkwalificatie

Het praktijkleren en de praktijkverklaring geeft een grote groep mensen zonder startkwalificatie (afgeronde mbo 2 of havo of vwo-diploma) de kans om zich te ontwikkelen startend in de praktijk. Mensen zonder startkwalificatie zijn kwetsbaarder op de arbeidsmarkt en vaker afhankelijk van een uitkering. In Nederland gaat het om anderhalf miljoen Nederlanders. Het ROC werkt samen met het Leerwerkloket en erkende leerbedrijven om deze groep verder te helpen aan de hand van praktijkleren. Gertrud de Wit, Projectmanager onderwijs bij het Regio College Zaandam: “Smaakt het behalen van de praktijkverklaring naar meer, dan kan de kandidaat samen met de werkgever en het ROC of de belangenbehartiger van het Leerwerkloket onderzoeken wat een passende vervolgstap zou zijn. Denk daarbij aan op maat gemaakte mbo-modules of een volledige mbo-opleiding.”

Erkenning en waardering medewerkers

Voor het familiebedrijf Boon Edam is het investeren in de toekomst van de medewerkers erg belangrijk. Velen hebben de kans gekregen om hun carrière bij Boon Edam te beginnen en zich verder te ontwikkelen door interne training, externe opleidingen en loopbaanontwikkelingsprogramma’s. Jan-Thije de Jong en Pieter Attema, medewerkers Voorbewerking bij Boon Edam, zijn hiervan een prachtig voorbeeld. Beiden zijn aan het einde van hun tienerjaren vanuit het speciaal onderwijs bij het bedrijf komen werken en inmiddels uitgegroeid tot gewaardeerd productiemedewerker. Deze waardering kregen zij, dankzij het praktijkleren met praktijkverklaring, nu eindelijk ook in de vorm van een getuigschrift. Jan-Thije: “Het is bijzonder om nu de erkenning te krijgen voor wat je bereikt hebt in al die jaren. Ik hoop dat dit een voorbeeld is voor anderen en dat meerdere mensen bij Boon Edam of andere bedrijven deze kans krijgen.” Ook Pieter Attema is erg trots op zijn behaalde praktijkverklaring: “Ondanks mijn lichte beperking heb ik bij Boon Edam alle kansen gehad om te groeien. Ik heb kunnen laten zien wat ik kan en eindelijk heb ik nu mijn eerste echte diploma behaald. Daarmee voel je dat je gewaardeerd wordt.”

Landelijk herkenbaar document voor arbeidsmarkt

Boon Edam is het eerste bedrijf in Zaanstreek Waterland dat deze praktijkverklaringen vanuit het ROC uitgereikt heeft gekregen. Het doel van deze nieuwe praktijkverklaringen is om hiermee een landelijk herkenbaar document voor de arbeidsmarkt te creëren dat gebaseerd is op de kwalificatiedossiers van het middelbaar beroepsonderwijs. Met dit getuigschrift kan een medewerker laten zien welke specifieke praktijkervaring in een bepaalde mbo-opleiding hij of zij heeft. Een bijzondere en waardevolle ontwikkeling voor zowel bedrijven als het onderwijs. Dit concept voor leren in de praktijk en uitreiken van praktijkverklaringen is helemaal gereed om vanaf nu ook toe te passen bij zoveel mogelijk andere bedrijven en instellingen.

Meer informatie over praktijkverklaringen

Werkgevers die meer willen weten over praktijkleren kunnen terecht bij het Leerwerkloket, zij geven specifieke informatie en kunnen de verbinding maken met de partijen in de regio die nodig zijn om dit te realiseren in hun organisatie. Voor meer informatie over de mogelijkheid tot het behalen van praktijkverklaringen, kunt u contact opnemen met Esther Flinterman van het Leerwerkloket via zaanstreekwaterland@leerwerkloket.nl.

< Terug naar Nieuwsoverzicht

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *